A VII. Földész Fórum , azaz  II. Ökológiai Nap Kálmánházán, 2016. október 14(péntek) krónikája

A VII. Földész Fórum , azaz  II. Ökológiai Nap Kálmánházán, 2016. október 14(péntek) krónikája

Krónikás: Dr. Ratkos József, tanár, növényorvos, vetőmag genetikus, egyesületi elnök,(KKÖE.)

 

Résztvevők: meghívott előadók, szaktanácsadók, helybeli lakosság, érdeklődők az ország területéről,

Péntek 8.50’ órakor a megnyitó után kezdetét vette a több száz résztvevő előtt a rendezvény.

Üdvözletében Kálmánháza Népét köszöntötte az elsőnek szóló Dr .Ratkos József, a Szervező Bizottság elnöke ,egyben a jelenlévő helytartót megemlítve, Urszuly Sándornét, polgármestert.

Szentgyörgyi Albert két verse hangzott el: Ima a földért, Ima a gyerekekért. Zenei kíséret, Nearer my God to Thee !( Mindég feléd , Uram !) ( Andre Rieau hegedű művész, instrumentális nyíltszíni muzsika Dániából )

Válaszában, egyben köszöntő, a polgármester 10’-ben összefoglalta a falú jövőbeni tervét és célját: „   „Ökofalú” cím megszerzése.

Dr. Lucskai Attila (FM) osztályvezető, az ökotermesztés referense ,állami támogatásról, helyi kezdemények felkarolásáról, életminőség ,tervezett nemzetstratégiai cél megvalósításáról, mint társadalmi vitára bocsájtott , közérdeklődésű területekről  hozott hírt, a miniszter jó kívánságaival. Reményét fejezte ki, hogy látva az előkészületeket, ismerve a múltatat , ha ismét érkezik Kálmánházára, a helységnév tábla adja Hírül, „ Ökofalu „  született újjá !-(10’ )

Ruzsinszki Ágnes megyei NAK. igazgatója a logisztika gyatraságáról, a gazdák tétlenségéről, a lengyel alma dömpingjéről, az összefogás kényszeréről, késztetéséről ,hivatásának megfelelő meggyőződéssel tanította a szemlélőket .Munkatársaival kiszolgálták a helybéli érdeklődőket, hosszan tárgyaltak a jogtanácsos társaságában a település vezetőivel, mely végül a probléma felvetések , a tisztán látás érdekeit szolgálták.(15’)

Dr.Nemes Gábor jogtanácsos ,az ingatlan forgalom specialistája tapasztalatai alapján az esetek gyakoriságának előfordulását követve ,az igazságtalan elbánásmód ökológiai torzulásainak adott véleményt. A gazdák mellőzöttek, a lépéselőnyben lévő kegyeltek földszerzési betelhetetlen étvágya mellett. Gyakran évtizedes birtoklás szűnik meg az egzisztenciával együtt, ami a jószág állomány pusztulásával párosul ! Mind ez büntetlenül, kiskapukat kihasználva! (15’)

Dr. Ratkos József az egyesület koordinatív, kapcsolati tőkét konvertáló, katalizátor szerepét emelte ki a jobbítás készségével! A rövid és teltebb élelmiszer ellátási lánc gyakorlati példáit kiemelve, a „Mindennapi kenyerünk” közellátásban történő elegyítése a Hungaro-Durumrozs, államilag elismert faj , kitűnő  beltartalmi, Nyírségre adaptált változata révén. Hitelességét Lakatos Tibor(10’) korreferátuma erősítette, aki a Vela Pékség igazgatója és kapacitása bővítésével szolgálná, igény szerint,a gyermek élelmezést a régióban!

A bevezetőnek kívánt mondanivalók, a szakmai megalapozottságot tükrözték. Kitért a Munkanap tematikus programjára, mely összeállításában, a meghívott tanító mesterek révén,  a talajélettől , a teremtett és teremtő ember diszharmóniájában , cselekvését bénító hatásában jelentkezik ,a XXI. században. A pénz , a „ disznó fejű nagy úr „ expanzióját szánalommal értékelte, az egyetemes emberi értékek felett ! Kiemelte, Dr.Szentgyörgyi Albert találmányát, a Nobel-díjas kutató eredményeinek hasznosítását a gyakorlatban. Mint egyetlen Magyar, aki saját szabadalmát, saját hazájában vitte sikerre ! Példaértékű, nemzetet szolgáló gondolataival! A” Nap „szellemiségének ikonjaként, Westsik Vilmos Kossuth díjas kertészmérnökkel, a Nyírség nagy szerelmesével,együtt lehettek  a példaképei a tanulni érkezők és akarók  számára !

Tovább folytatva négy oklevél került gazdáihoz, munkájuk elismeréseként. Németh Sándor agrármérnök, gazda,( egyben a déli ebéd, a babgulyás, bográcsos szakácsa ) és  Zelenyánszki András ,idős , családi gazdálkodó1980-tól az ökológiai termék előállítás igazolt Híve és művelője. Átvehették a Biokultúra Szövetség elismerését igazoló okmányt és a jutalmat.

A Kálmánháza-i Önkormányzat pályaműveket bírált és a Keleti Kapú Ökotermesztők Egyesülete és az Ökotermék Előállítók Klasztere oklevelét kapta két kategóriában egy ifjú és felnőtt alkotó. Az átadásnál jelen volt Német Anita, Szurovcsákné, a Klaszter asszisztense is !(25’)

Szünet után-az előadók promóciói elhelyezését követően- Prof. Sinóros-Szabó Botond, akadémikus, a program szerint taglalta a családi modell filozófiai téziseire alapozott, inger gazdag környezet, jó élet minőség megélését lehetővé tevő, technikai megoldások, termelés, tenyésztés biztonságát szolgáló kutatási eredményeit.

Kiemelte ,a jó mentálhigiéné elodázhatatlanságát, az alkotás szabadság  vágyát, a civil szféra morális kondícióinak szükségszerű beépítését a társadalmi gyakorlatba, az alulról jövő kezdeményezések embrionális állapotú inkubációját, a döntéshozók részéről a fogadókészség spirituális és nem merkantilista szellemű gyakorlatának érvényesülését!

Helyt adott az agrárium elsődleges feladatának, az egészséges élelem források biztosításának. A szolgáltatás fontosságát kiemelve, a haszon, nyereség másodlagos szerepét hangsúlyozta az egészség , a jövendő nemzedék javára! Szólt és elítélte a ronggyá minősült , lelketlen pénzimádatra épülő agrobiznisz silány termékeit, mind hazai, mind határon túli forrásokból.

Ajánlotta technikai megoldásait ,a prevenció alkalmazásához, kidolgozásához, az adaptációt szolgáló , , tudomány területek  közötti koncentráció megvalósítását, a jövő gyakorlata számára.

Elítélte a lélek bénító bürokrácia hatalmát, a sör alátét  ígéretét várva, megjelenítette előadásában a fiatal gazdák üdvözlését, a generáció váltás helyén való kezelésének emberléptékű , vidék fejlődését szolgáló beteljesülését.

A családi modell társadalmi pilléreként , jelentőségének megfelelő helyen történő kezelését. a demográfiai hullám emelésének ambicionálását, a nemzet elvesztésének veszélye árnyékában !

Előadását széles körű érdeklődés követte, viták, mellette szóló érvek sokasága igazolta a gondolatok eredetiségét, időállóságát.

Gulyás József, a KKVHÁZ Zrt. vezérigazgatója jó moderálta a tévelygő, megtévedt elemeket! Felvezetései az aktualitások jegyében súlypontozták a közlendő lényegét ,az előadók részére. Nagy rutinnal nyomra vezette –beleszólásával- az egyébként észrevétlenül elváló lényegi dolgokat, amely az előadók prezentációit  élvezhetőbbé, használhatóbbá tették a gyakorlat számára.

Dr. Vágvölgyi Sándor, főiskolai tanár, a csemege szőlők vitamin forrásaink és anti-mikróbiális anyagaink nélkülözhetetlenségét méltatta, az egészséges bélflóra karbantartása érdekébe.

Dr. Pénzes Éva, a Terragro Kft. igazgatója, analitikus, a homoki erózió és defláció okozta talaj változás technikai ellenszerét kínálva, ajánlotta a rost anyagok , a biomassza helyben hagyását és annak permetezését mikrobákkal, a talaj élet harmóniájának konszolidálásáért.

Dr. Kapcsos Judit gyógyszerész ,a Fitokondi fantázia néven forgalomban már közkedvelt- növényi kivonatok inszekticid és baktericid, fungicid , biostimulatív hatását taglalta, a gazdák érdeklődésének kíséretében.

Dr. Klenovics Ferenc biokémikus,új regulátor szerek ígéretes köztermesztést segítő jövendölését hallgathattuk, mely megnyugtató segítséget ígér a klíma változás kiszolgáltatottsága ellen.

Móricz József Erdély őshonos állatait vonultatta fel , bemutatva saját farmját a jelenlévőknek ! Ezek közül a jelen érdeklődése a Borzderes fajta , mely három hasznosítású és a Zempléni hegység eltűnt fajtái közé sorolható. Komoly az igény a Green Peace kampány felelőse részéről,a már korábban Máramaros környékéről behozott, karantént megélt genomok iránt.

Feltárta ,a közkincsű Székelykő árnyékában, a kétszer felkelő nap egyetemes értékeit. A  napi gyakorisággal megélő település Népének Hűséges helytállását, a népszokások, munka kultúrák életben tartását, az új nemzedék révén. Mint a Település szülötte, Elődei hagyatékát ,szívében hozta magával és lakónikusan,  sokat jelentő , tömör gondolatai kifejtésével, otthont teremtett, a túrizmust vágyó jelenlévők körében.

Petró Árpád, igazgató,Kommunális  Közhasznú Társaság, Nyíregyháza, az anyag körforgalmát állította az érdeklődés középpontjába. Az urbanizáció mételye a sok kommunális hulladék, amely egyrészről vissza forgatható érték, másrészről viszont-helytelen kezelés esetén – életünk keresztje. Változik a vele való bíbelődés mikéntje ! Még ma is keressük a megoldásokat, az egészség megőrzésére, a hulladék eltávolítására, költségeink  elviselhető szintre történő alakítására,, logisztikai taktikai lépések  alkalmazására.

Bödő Kálmán, a Vajdaság delegáltjaként, a Magyarkanizsa Agrár Közössége nevében elért eredményeiről beszélt , hosszan és tagoltan, mely esszenciája , a kiskert mozgalom . A saját igényt szolgáló jelentőségét emelte ki az önellátásnak.

Dr. Márai Géza, egyetemi tanár, Prof . Bardócz Zsuzsa, akadémikus, Béke Díjas, valamint , Dr. Roszik Péter, igazgató, Biokontroll Hungária Kft. , Dr. Mándi Lajosné, főtanácsos, Lajtamag Kft., Dr. Rodics Katalin, agrár kampány helytartó, Gree Peace , Magyarország és Smuk Tibor , igazgató, Biomalom Kft., Pásztó, tervezett előadásainak video változatát , a Honlapunk linkjével ajánlottuk  igazoltan távollétük miatt.( http://keletiokotermesztok.hu/vi_foldeszforum.html )

Üdítő gyermek műsorok és felnőtt dalárda tetézte a tartalmas munkanap értékét.

A megjelent érdeklődők fegyelmezettsége, regisztrációja, bizonyítékul szolgál a Munkanap eredményességéhez.

 

Kedves Barátaink! Önzetlen Áldozat Vállalóink !

 

Nem Biztos, hogy találó a megszólítás!

A hallottak, látottak, arról szóltak, amely a felvezetőben részemről elhangzottak !  Azt gondolom, hogy nem áldozat volt részt venni a Fórumon, hanem felemelő érzése egy missziónak, amit felvállaltunk !

Bevezetőben a rég és közel múlt eredményei intő szavát hiányoltam a megértés szintjén a Kárpát haza Népe gondolkodásában . Idéztem Petőfi Sándor „ A XIX. század költője „ című vers ársz -poétikáját :

„Ha majd a bőség kosarából mindenki egyaránt vehet,

Ha majd a jog asztalánál mindenki egyaránt foglal helyet,

Ha majd a szellem napvilága ragyog be minden ház ablakán,

Akkor mondjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánanán…”

Nem vers elemzést tartottam, hanem az” Európai „ gondolkodás mód árnyairól beszéltem, arról a homályról, ami nem múlik, a XXI. század eltelt 25 éve után  sem ! Most is tapasztalható az életminőségünk javításáért vívott küzdelmünkben, Magyarországon !

Mottónk , választott szlogenünk, a „ Tűz Csiholója…” , a parázson lévő Hamu leseprését, s a parázsló , égni vágyó őserők egyikét, a tűzet kívánta odaidézni , minden napjainkba !

Megszüntetni a homályt, betöltve a „ hályog kovács „ szerepét, a tisztán látás, önbecsülés, a staféta váltás ,új generációs tettre készség, elévülhetetlen , ifjú lelkek forradalmiságának ötvenhatos ártatlanságát követve!

A tanárokon nem múlott !

A tanítványok flörtje a gondolattal,- szomorúan láttam,- hogy a közösségi ház előterében megrekedt – korosztálytól függetlenül ,  nemre , rangra, felekezetre, pártra való tekintet nélkül. Két évvel ezelőtt- választás küszöbén- nagyobb volt a termék kínálat, az udvaron üres tér  nem volt a helyben termelt, feldolgozott, vagy élő állat bemutatása révén. Jobb volt a lélekszám aránya a helybeliek javára, tovább töltötte társaságunkba az idejét a hivatását gyakorló, a régióból érkezett agrár szakember !

Megtisztelő hozadéka viszont jelenlétünknek, a távolról érkezettek nagy többsége, akik elvitték a település jó hírét, melyeket  válaszlevelükben sorra tudnék idézni.

Magyarázattal tartozunk a későn szólóknak ! Nagy témát ölelt fel programunk, s ez a helybeli gazdákat volt hivatott szolgálni, ezért történt a termékek bemutatója az előtérben, előadó teremben egyaránt.

Helyt kívántunk adni az óvoda, iskola és őszbe hajló generáció életkori erényeinek, a szeretet jegyében. Bár műsoruk időtakarékos volt, de annál többet mondó !

Köszönettel , érezve a Médiák jelenlétét, majd publicitásuk segítő akaratát, a Régió, az Ország Népe  részese lett, egy embrionális állapotú kezdeményezés ,terebélyesedni vágyó esélyének! Galambos Béla , Korpás Éva ,Balogh Géza személyében , írásaikban, felvételeikben szárnyára kapta a történéseket a Hír !

Ez lenne a felvilágosodás kora Magyarországon, a XXI. században ?

Azért mentünk , mert mennünk kellett, s mennünk kell sok helyre még „ széles e Honban „ !

Tennünk kell Csokonai Vitéz Mihály  aggályát eloszlatva, a jóért és jobbért, ebben az országban !

 

„ Dudva lesz a dudvák

Közt az ananász,

Kanász marad akinek

A nevelője kanász „ ( Jövendölés az első oskoláról Somogyban… )

 

„ Hajdan a termő föld, míg birtokká nem vált,

Per és lárma nélkül annyi embert táplált,

S többet: mert akkor a had és veszettség

Mérgétől nem veszett annyi sok nemzettség.

Nem volt még koldusa akkor a törvénynek,

Nem született senki, gazdagnak, szegénynek. „ ( Az estve… )

„Sokan vannak itt a kevésbé csüggedők, a nincs-ből is várat építők,” akik meghallják a zenéjét a múlt üzenetének! Van százezernyi gondolat,s van mellé vágy és akarat (!) mely naggyá tesz megint ! Fogadd el a Múlt Intő Szavát ! ( Csézy and so on… )

 

Köszönjük, annyi jó ember, cselekvő , tenni vágyó akaratát!   Ratkos József , 2016. november 01.